نماز سلمان در ماه رجب
نماز سلمان، نمازی مستحبی است که سیرکعت دارد و در سه وقت اول، نیمه و آخر رجب هر بار ده رکعت گزارده میشود. بنابر روایات، پیامبر(ص) این نمازرا به سلمان فارسی آموزش داده و فضایل بسیاری برای آن ذکر کرده است. شیخ طوسی این نماز را در مصباح المتهجد ذکر کرده است.
روایت
از سلمان فارسی نقل شده است که در آخر ماه جمادیالآخر خدمت پیامبر اسلام رسید. پیامبر فرمود: ای سلمان! تو از ما اهل بیتی و آنگاه از فضائل این نماز برای سلمان گفت. سلمان از پیامبر چگونگی نماز را میپرسد و پیامبر پاسخ میدهد. سلمان به سجده میافتد و به خاطر شنیدن این حدیث شکر میگوید. طوسی در مصباح المتهجد، علامه مجلسی در زاد المعاد و شیخ عباس قمی در مفاتیح الجنان این نماز را در اعمال ماه رجب ذکر کردهاند.
چگونگی ادای نماز
این نماز سی رکعت است که در سه وقت اول رجب، نیمه رجب و آخر رجب خوانده میشود.
- ده رکعت اول رجب: در اول رجب، ده رکعت خوانده میشود. در هر رکعت یک سوره حمد و سه بار سوره توحید و سه بار سوره کافرونخوانده میشود. پس از سلام، نمازگزار دستها را بلند میکند و میگوید:
- «لا إله إلا الله وحده لا شریک له له الملک و له الحمد یحیی و یمیت و هو حی لا یموت بیده الخیر و هو علی کل شی ء قدیر اللهم لا مانع لما أعطیت و لا معطی لما منعت و لا ینفع ذا الجد منک الجد». پس از دعا صورت را با دستها مسح میکند.
- ده رکعت نیمه رجب: همانند ده رکعت نخستین است و پس از سلام، با بلندکردن دستها، این دعا را میخواند:
- «لا إله إلا الله وحده لا شریک له له الملک و له الحمد یحیی و یمیت و هو حی لا یموت بیده الخیر و هو علی کل شی ء قدیر إلها واحدا أحدا فردا صمدا لم یتخذ صاحبة و لا ولدا.»
و با دستها صورت را مسح میکند.
- ده رکعت آخر رجب: در رکعاتش یک حمد و سه بار توحید و سه بار سوره کافرون را میخواند. پس از سلام، دستها را بالا برده و دعا میکند:
- «لا إله إلا الله وحده لا شریک له له الملک و له الحمد یحیی و یمیت و هو حی لا یموت بیده الخیر و هو علی کل شی ء قدیر و صلی الله علی محمد و آله الطاهرین و لا حول و لا قوة إلا بالله العلی العظیم.»
و دستها را به صورت میکشد و حاجت خویش را درخواست میکند.
فضیلت نماز سلمان
پیامبر دربارهٔ این نماز به سلمان میگوید هیچ مؤمنی این نماز را نمیگزارد مگر اینکه همهٔ گناهان صغیره و کبیرهاش محو میشود، اجر کسی که همه ماه رجب را روزه گرفته، میبرد، تا سال پیش رو در نزد خدا از نمازگزاران نوشته میشود و هر روز برایش عمل شهیدی از شهدای بدر نوشته میشود و در برابر هر روز که روزه بگیرد، عبادت یک سال نگاشته میشود و هزار درجه بالا میرود و اگر همه ماه را روزه بگیرد، خداوند او را از آتش نجات میدهد و بهشت را بر او واجب میگرداند.
پیامبر(ص) این نماز را نشانه فرق میان مؤمنان و منافقان دانسته و معتقداست، منافقان این نماز را نمیخوانند.
پیامبر(ص) پس از تعلیم نماز به سلمان میگوید: نمازگزار خواستهاش را بخواهد، دعایش مستجاب خواهد شد و میان او و جهنم هفت خندق فاصله میشود که هر یک به وسعت فاصله میان آسمان و زمین است و در برابر هر رکعت، هزارهزار رکعت حساب میشود و برائت از آتش و گذر از صراط برای او نوشته میشود.